Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i za kombinovani test za pripremu osmaka za završni ispit, od danas su u prodaji. Sve publikacije mogu da se kupe u knjižarama širom Srbije ili pouzećem, saopštio je Prosvetni glasnik.

U kragujevačke knjižare ove zbirke još uvek nisu stigle. U knjižaru "Most", saznaje portal Pressek, stići će večeras, dok će u Službenom glasniku biti dostupne za nekoliko dana.

Tri zbirke zajedno koštaju 970 dinara, a pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 400 dinara, zbirka za matematiku 290 dinara, a kombinovana zbirka 280 dinara.

Zbirke su zajedničko izdanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetnog pregleda.

Svaka zbirka sadrži po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo, a dostupne će biti na srpskom i jezicima nacionalnih manjina. Na kraju publikacija nalaze se rešenja.

Zbirke đacima treba da približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje, navodi se u saopštenju Prosvetnog pregleda.

U izradi zadataka učestvovalo je oko 100 nastavnika iz osnovnih, srednjih škola i sa fakulteta, čime je, kažu priređivači publikacija, osiguran kvalitet u svim traženim elementima.

Za one koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji su i testovi sa završnih ispita prethodnih godina, dodaje se u saopštenju.