Grčki sud dao je rok od tri meseca atinskim vlastima da sruše dva poslednja sprata luksuznog hotela koja zaklanjaju pogled na Akropolj.

Desetospratni luksuzni hotel Koko - Mat Atina, izgrađen 2019. u centralnom atinskom okrugu Makrijani, odavno je u centru pažnje grčke javnosti. Na društvenim mrežama njegovi gosti se hvale baškarenjem u ekstravagantnom bazenu sa velelepnim pogledom na Partenon.

Ali problem je u tome što je, da bi oni uživali u takvom pogledu, ostalima koji su ga do sada imali, pogled zaklonjen! Sa svojih 33 metra visine, zgrada za celih devet metara premašuje maksimalnu visinu gradnje dozvoljenu u toj četvrti.

Mnoge porodice koje su decenijama živele u tom kraju ostale su uskraćene za pogled na najznačajnije kulturno-istorijsko obeležje svog rodnog grada, a i brojnim novim vlasnicima stanova koji su zbog pogleda plaćali mnogo veću cenu kvadrata, sada su nekretnine izgubile na vrednosti.

Pre dve i po godine, posle burne protestne kampanje građana, sud je doneo odluku da je građevinska dozvola za hotel nevažeća, jer nije imala odobrenje Ministarstva kulture. Bila je to velika pobeda aktivista i lokalnog stanovništva.

Ali od tada je prošlo dosta vremena, a hotel sa pet zvezdica i dalje radi sa svih deset spratova, reklamirajući spektakularni pogled na Akropolj kao svoj glavni adut i razlog da gosti odaberu upravo tu destinaciju.

Kako piše Katimerini, u novoj odluci Vrhovni administrativni sud je naložio gradskim vlastima da u roku od tri meseca zatraže uklanjanje dva gornja sprata zdanja. Oni imaju rok do 14. februara, kada će Sudsko veće za sprovođenje zakona ponovo zasedati.

Kompanija koja je vlasnik hotela u međuvremenu je iscrpela sve mogućnosti za žalbe i sva je prilika da će sad morati da se povinuje odluci suda.

U međuvremenu, to će samo biti dobra reklama za hotel, jer će u naredna tri meseca gosti koji budu u njemu noćili imati jedinstvenu priliku da uživaju u pogledu kojeg uskoro više neće biti.