Nacistički simboli će uskoro biti zabranjeni u australijskom javnom prostoru gde ultradesničarske grupe sve više jačaju i predstavljaju pretnju za ekstremističke napade. Predlog zakona će biti predstavljen u australijskom parlamentu iduće nedelje i verovatno će biti usvojen uz podršku opozicionih stranaka.

Zakonom će se zabraniti izlaganje i prodaja nacističkih simbola kao što je kukasti krst ili znak SS, najavio je javni tužilac Mark Drajfus.

- U Australiji nema mesta za simbole koji glorifikuju užase holokausta, rekao je Drajfus i dodao da više neće nikom biti dozvoljeno da izvlači dobit iz izlaganja ili prodaje predmeta koji „slave naciste i njihovu zlokobnu ideologiju”.

Australijski savet za jevrejska pitanja pozdravio je tu inicijativu navodeći da je „dobrodošla u vreme kada raste antisemitizam u celom svetu”.

Poslednjih godina brojni Australijanci pridružili su se redovima malih neonacističkih grupa koje udvostručuju napore da regrutuju nove članove, prema navodima australijske obaveštajne službe.

Prema australijskoj agenciji za nacionalnu bezbednost osobe vezane za ultradesničarski pokret uključene su u 30 odsto slučajeva borbe protiv terorizma u zemlji.

- Ono što nas zabrinjava kod neonacističkih grupica su ljudi koji dozvoljavaju da budu indoktrinirani tom ideologijom i koji se žale na nedostatak akcije, jer te osobe same prelaze na delo, rekao je generalni direktor Australijske organizacije za bezbednost (ASIO) Majk Bardžes.

Kao ilustracija toga je napad 2019. u Krajstčerču na Novom Zelandu, susedu Australije, kada je beli suprematista australijskog porekla otvorio vatru u dve džamije i ubio 51 osobu i ranio 40. Dve australijske države sa najviše stanovnika Novi Južni Vels i Viktorija već su ograničile izlaganje nacističkih simbola u javnom prostoru. Nova zabrana koja će biti doneta na nacionalnom nivou ne odnosi se na nacističke simbole koji se koriste u umetničke ili obrazovne svrhe.