Filmski klasik „Prohujalo sa vihorom" skinut je sa ponude striming servisa HBO Maks. U saopštenju se navodi da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su „i tada bile pogrešne, kao što su sada”.

HBO je doneo odluka u danima kada stanovnici mnogih američkih gradova protestuju protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Radnja filma smeštena je u vreme američkog Građanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

Film je snimljen na osnovu romana Margaret Mičel u kojem su glavni likovi zadovoljni sopstvenim društvenim statusom i ostali su lojalni nekadašnjim vlasnicima pošto je ukinuto ropstvo.

Film je osvojio deset Oskara i još uvek je ostvarenje koje je donelo jednu od najvećih zarada na bioskopskim blagajnama, ako se uzme u obzir i inflacija.

Heti Mekdanijel postala je prva crna glumica koja je nominovana za Oskara, a u filmu je igrala sluškinju Mami.

Scenarista Džon Ridli je, u članku za list Los Anđeles Tajms, napisao da film veliča stanje na američkom jugu pre početka rata i da je pun „bolnih stereotipa o ljudima druge boje kože".

U saopštenju HBO Maks, navodi se da bi bilo „neodgovorno” da film i dalje bude u ponudi i to bez „objašnjenja i ograđivanja" od „rasističkih opisa".

Ističe se da bi vraćanje filma bez navođenja istorijskog konteksta bio jednak tvrdnji da predrasude nikada nisu postojale.

Slične varijante postoje u određenim epizodama crtanog filma Tom i Džeri. Na Dizni plus platformi uz opis crtaća Dambo iz 1941. stoji poruka da pojedine scene sadrže „određene zastarale kulturološke opise”.