Kornjača sa Galapagosa, za koju su naučnici verovali da je izumrla pre više od jednog veka, pronađena je živa, potvrdili su danas genetski testovi.

Ženka džinovske kornjače otkrivena je 2019. godine tokom ekspedicije na ostrvo Fernandina, a da bi dokazali vezu, naučnici su uzeli uzorke od ženke i uporedili ih sa ostacima mužjaka iz vrste Helonoidis fantastikus, prenosi BBC.

Poslednji put ova vrsta primećena je 1906.godine, kada su naučnici kalifornijske Akademije nauka otplovili na ostrvo Galapagos kako bi obavili sveobuhvatno istraživanje njihove flore i faune.

Upravo su ti uzorci omogućili genetičarima sa Univerziteta Jejl, da 115 godina kasnije utvrde da ženka, poznata i kao Fernandina kornjača, zaista pripada rodu Helonoidis fantastikus.

Ministar za zaštitu životne sredine, Gustavo Manrike, tvitovao je o gigantskoj kornjači Fernandina. „Nada je živa”, dodao je on.

Trenutno se ova kornjača nalazi u uzgajivačkom centru na ostrvu Santa Kruz.

Direktor Nacionalnog parka Galapagos, Deni Rueda, rekao je da će biti pokrenuta ekspedicija na ostrvo Fernandina, kako bi se pronašli i drugi pripadnici ove vrste.