Očekuje se da će retka kineska statua Bude, pronađena u jednoj francuskoj porodičnoj kući, za koju se smatra da je deo izgubljenog kompleta, dostići cenu od 1,2 miliona dolara. Aukcija je u 13. juna u Parizu.

Prema informacijama aukcijske kuće „Bonams”, komad koji vredi više od milion dolara je veoma retka drvena figura, delo koje prikazuje budističkog bodisatvu Guanjina, i napravljeno je u 12. ili 13. veku za vreme vladavine dinastije Jin.

Iz „Bonamsa” dodaju da su na statui prisutni tragovi crvene i zelene boje, kao i pozlate.

Visok više od metra, komad je poslednji put prodat tridesetih godina prošlog veka jednoj porodici u Bulonju, predgrađu u blizini Pariza. Porodica želi da ostane anonimna. Velike skulpture poput one koja će se prodavati inače su prvobitno pravljene za budističke hramove.

Šefica za kinesku umetnost „Bonamsa” Karolin Šulten rekla je da porodica nije znala za njenu vrednost sve dok je nisu pozvali radi procene.

- To se prenelo u porodici na sadašnju generaciju, a stajalo je u privatnoj kući, rekla je i dodala: „Ono što se dogodilo od tada (poslednje prodaje) je da je izgubio prste jedne ruke... koji su očigledno bili tamo kada je prodat 1932. Između ostalog su mi rekli da ima dece koja se igraju loptom u prostoru gde je statua bila i jasno je kako su se stvari izdešavale”.

Aukcijska kuća „Bonams” kaže da je u svetu verovatno ostalo samo nekoliko takvih komada, koji se uglavnom nalaze u muzejima.

- Ovo je jedan od retkih koji je pronađen čitav, a sasvim je moguće da ima još komada iz ove grupe koji su još uvek u Francuskoj ili možda u Belgiji ili Švajcarskoj. Prilično je uzbudljivo pomisliti da je možda prodaja ove figure ili publicitet oko toga će podstaći više ljudi koji će pregledati svoju kuću i shvataju da možda poseduju jednu takvu figuru, rekla je Šultenova.