Lokalitet Inka Maču Pikču, najveće turističko mesto u Peruu, otvoren je posle nekoliko meseci zatvaranja zbog epidemije koronavirusa, ali samo za jednog posetioca - Japanca koji je zbog epidemije u celom svetu ostao blokiran u zemlji.

- Ja sam prva osoba na Zemlji koja je ponovo na mestu Maču Pikču od karantina (zbog koronavirusa), napisao je Džesi Katajama na Instagramu gde je okačio i fotografije pustog mesta.

- To je zaista neverovatno! Hvala, naveo je Katajama u video poruci koju su prenele lokalne vlasti na Fejsbuku.

Turista od 26 godina blokiran je u Peruu od marta. Kupio je ulaznicu za Maču Pikču nekoliko dana pre nego što je Peru proglasio vanredno sanitarno stanje i zatvorio sve turističke lokacije i granice.

Njegova situacija je na kraju privukla pažnju lokalnih vlasti, koje su otvorile Maču Pikču, samo za njega.

Vlasti Perua će 15. oktobra ponovo otvoriti nekoliko arheoloških nalazišta na području Kuska, koja su bila zatvorena za posetioce zbog epidemije koronavirusa, ali će tek u novembru biti otvoren Maču Pikču.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači Stara planina, izgrađen je u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Lokalitet je 1911. godine otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svetske baštine UNESKO-a.