Američki hevi-metal bend Metalika kupio je fabriku za proizvodnju vinil ploča, pošto se pokazalo da je njihova godišnja prodaja u SAD, prvi put od 1987, nadmašila prodaju CD-ova.

- Članovi benda postali su novi vlasnici Furnace Record Pressing FRP, fabrike za presovanje u Virdžiniji, koja već 15 godina proizvodi diskove za Metaliku, piše američki muzički časopis Bilbord.

Već deceniju, FRP štampao ploče za ovaj bend koji ima reputaciju izdavanja visokokvalitetnih vinila. U vreme problema u lancu snabdevanja i kašnjenja u proizvodnji, fabrika je pomogla da Metalika zadrži većinu svojih albuma u ponudi.

- Zaista je uzbudljivo znati da je naša dugoročna budućnost osigurana, a da istovremeno bolje iskoristimo mogućnosti rasta, izjavio je osnivač i izvršni direktor kompanije Erik Astor.

Iako bend nije izdao album od 2016. - novi album, „72 Seasons” izlazi 14. aprila - bend je zadržao svoj katalog u prodavnicama, a istovremeno je objavio i boks setove. Veza sa FRP bila je deo toga.

Metalika, inače, prodaje više vinil ploča od većine izvođača. Bez novog albuma, prodali su 387.000 primeraka albuma iz svog kataloga u formatu 2022. godine, što ih čini šestim najprodavanijim na vinil grupama u SAD te godine.

Novi izveštaj Američkog udruženja diskografske industrije (RIAA) na kraju godine za 2022. otkrio je da je prihod od vinila u SAD porastao na 1,2 milijarde dolara, što predstavlja godišnji porast od 17 odsto. Prvi put od 1987. prodato je više vinil ploča nego CD-ova: 41 milion prema 33 miliona. Prihodi od CD-a pali su za 18 odsto, na 483 miliona dolara.

Prihodi od vinil ploča delimično su posledica spremnosti fanova da plate visoku cenu za željeni format, čak i ako ih zapravo ne slušaju. Anketa kompanije Luminate, koja objavljuje podatke o nosačima zvuka, otkrila je 2022. da samo 50 odsto kupaca vinil ploča poseduje gramofon.