1155 - Papa Hadrijan IV krunisao je nemačkog kralja Fridriha I Barbarosu za rimsko-nemačkog cara.

1429 - Francuska vojska, pod vođstvom Jovanke Orleanke i vojvode od Alensona, napala je i potukla kod Patea engleske trupe koje su se povlačile posle neuspele opsade Orleana.

1583 - U Londonu je izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu.

1769 - Rođen je britanski političar Robert Stjuart, vikont Kaslrej (Stewart, Castlereagh). Kao ministar spoljnih poslova (1812-22) bio je, uz austrijskog kancelara Meterniha (Metternich), ključna ličnost u koaliciji protiv francuskog imperatora Napoleona Bonaparte. Nakon Napoleonovog pada podržao je politiku Svete Alijanse.

1812 - Kongres SAD usvojio je deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji (Drugi rat za nezavisnost).

1812 - Rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana „Oblomov” u kome je stvorio jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam „oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju.

1815 - U bici kod Vaterloa u Belgiji udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovođe Velingtona i Blihera  potukle su Napoleona Bonapartu.

1868 - Rođen je mađarski admiral Mikloš Horti de Nađbanja. Bio je na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Mađarskoj posle Prvog svetskog rata, a od 1920. do 1944. vladao je Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima sprovodeći teror.

1881 - Rusija, Austrija i Nemačka potpisale su tajni savez „Liga tri cara” na tri godine.

1882 - Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. do njenog ukidanja 1943.

1936 - Umro je ruski pisac i utemeljivač socijalističkog realizma, Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki. Nakon 1917, kritikujući postupke sovjetskih vlasti, polemisao je s vođom Oktobarske revolucije Vladimirom I. Lenjinom i drugim čelnicima boljševičkog vrha.

1940 - Francuski general Šarl de Gol  uputio je iz Londona čuvenu radio poruku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom Slobodne Francuske, a Francuze pozvao na otpor okupaciji od strane nacističke Nemačke.

1940 - Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli francusku luku Šerbur.

1942 - Rođen je engleski muzičar Pol Mekartni  član „Bitlsa”, jedne od najpopularnijih rok grupa u 20. veku.

1975 - Princ Fejsal Musaid javno je pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala u martu te godine.

1979 - Lider SSSR-a Leonid Brežnjev i predsednik SAD Džimi Karter potpisali su u Beču sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja - SALT 2.

1993 - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga (Plavih šlemova) u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1996 - Benjamin Netanjahu postao je najmladji premijer u istoriji Izraela posle izborne pobede desne koalicije.

1996 - Savet bezbednosti UN ukinuo je zabranu izvoza teškog naoružanja bivšim jugoslovenskim republikama. Embargo na izvoz oružja bivšoj Jugoslaviji uveden je u septembru 1991.

2000 - Eritreja i Etiopija potpisale su u Alžiru sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnji rat te dve zemlje.

2001 - Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo je Bejrut, nakon 25 godina prisustva u Libanu. Sirija je pozvana u Liban 1976. u sklopu arapskih mirovnih snaga koje su imale zadatak da uguše građanski rat u toj zemlji.

2002 - U eksploziji bombe, koju je aktivirao palestinski bombaš-samoubica, u prepunom autobusu u Jerusalemu (Izrael), poginulo 19, a povređeno više od 50 osoba.

2010 - Umro je portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago, autor romana „Jevanđelje po Isusu Hristu”, „Slepilo”, „Sedam Sunaca i Sedam Mesečina” i „Godina smrti Rikarda Reissa”.