Jedan od Napoleonovih šešira mogao bi dostići cenu od 600.000 evra na aukciji kuće „Sotbi” u Parizu koja će se održati povodom 200 godišnjice Napoleonove smrti. Prepoznatljivi dvorogi šešir napravljen je od crnog filca i za njega se misli da ga je Napoleon nosio tokom poraza njegove vojske u Rusiji 1807. godine, piše Gardijan.

 Aukcijska kuća „Sotbi” najavila je da će obeležiti godišnjicu Napoleonove smrti rasprodajom posvećenom sjajnom vojnom strategu.

Šešir je 1814. godine kupio političar i aristokrata ser Majkl Šo Stjuart, za koga se smatra da je bio opsednut Napoleonom. On ga je odneo na svoje porodično imanje u Ardgovan, u Škotskoj gde se prenosio sa kolena na koleno.

Identifikovano je samo 19 dvorogih šešira koji su pripadali Napoleonu a mnogi od njih su u muzejskim zbirkama.

 Napoleon je umro u 51. godini u izgnanstvu na britanskom ostrvu Sveta Jelena, maja 1821. godine. Njegova posmrtna maska na osnovi originalnog gipsa koji su lekari uzeli, takođe će biti na aukciji sa procenom od 400.000 do 600.000 evra.

 Aukcija će trajati od 15. do 22. septembra i imaće oko 100 lotova, koji obuhvataju i vizuelnu umetnost, skulpture, srebrnine, nameštaj, porcelan, nakit, fotografije i suvenire.