Dva američka i jedan britanski naučnik dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkirće virusa hepatitisa C. Prizanje je dodeljeno Britancu Majklu Hotonu (Michael Houghton) i Amerikancima Harviju Alteru (Harvey Alter) i Čarlsu Rajsu (Charles Rice), saopštio je Nobelov komitet.

Trojica virusologa nagrađeni su u jeku pandemije korona virusa za otkrića kojim su spaseni životi miliona ljudi.

Oni su, kako se navodi u obrazloženju komiteta, dali odlučujući doprinos borbi protiv hepatitisa, globalnog zdravstvenog problema koji izaziva cirozu i rak jetre.

Nobelov komitet naveo je da su trojica naučnika svojim radom doprinela da se objasni glavni izvor hepatitisa koji se prenosi krvlju i koji se nije mogao objasniti prethodno otkrivenim virusima hepatitisa A i B.

Krajem 1970-ih, Alter (85) je identifikovao zarazu hepatitisom prilikom transfuzije, utvrdivši da nije reč ni o hepatitisu A ni hepatitis B. Hoton i njegov tim zaslužni su za otkriće genetske sekvence virusa 1989. godine. Rajs (68) je otkrio način na koji se virus replicira.

Radovi su doveli i do pojave revolucionarnog novog tretmana za hepatitis - sofosbuvira.

Objavljivanjem laureata za medicinu počela je ovogodišnja sezona Nobelove nagrade. Tokom ove nedelje će biti saopštena imena dobitnika za fiziku, hemiju, književnost i mir.