Administracija Bele kuće kontaktirala je guvernerku Južne Dakote Kristi Noem razgovarajući o mogućnosti dodavanja lika Donalda Trampa na Maunt Rašmor – spomenika isklesanog u steni na kojem se nalaze likovi četiri američka predsednika: DŽordža Vašingtona, Tomasa DŽefersona, Abrahama Linkolna i Teodora Ruzvelta.

Tramp je zatim došao u posetu Južnoj Dakoti tokom proslave Dana nezavinosti 4. jula, a guvernerka kaže da je predsednik doneo sa sobom metar dugačku repliku Maunt Rašmora koja je uključivala i njegovo lice, prenosi CNN.

Američki predsednik je još 2018. godine nagovestio Kristi Noem svoju želju o dodavanju svog lika na spomenik. Njih dvoje su tokom guvernerkine tadašnje posete Beloj kući razgovarali u Ovalnoj kancelariji kada joj je Tramp rekao da je njegov san da se nađe na Maunt Rašmoru, na šta je ona mislila da se šali.

- Počela sam da se smejem. On se nije smejao, bio je potpuno ozbiljan. Rekao mi je: „Kristi, dođi ovamo, daj mi ruku”. Rukovali smo se i ja sam ga pozvala da dođe u posetu Južnoj Dakoti: „Gospodine predsedniče, treba da dođete kod nas do Maunt Rašmora”. Tada mi je rekao: „Da li znaš da mi je san da moje lice bude na Maunt Rašmoru”, rekla je tada guvernerka.

Tokom svoje posete 4. jula Tramp je održao govor u kojem je branio Maunt Rašmor, ističući da će „stajati zauvek kao večna počast precima i slobodi”.