„20th Century Fox”, jedan od najpoznatijih brendova u istoriji filmske TV industrije, više ne postoji, jer je vlasnik, kompanija „Volt Dizni”, objavila da će se od danas zvati samo – „20th Television”.

Potez je usledio nakon što je Dizni izbacio naziv Foks iz svih svojih „20th Century Fox” filmova još u januaru. Inače, Dizni je prošle godine zaključio ugovor vredan 71 milijardu dolara i kupio imovinu kompanije Foks.

- Slavni logo i naslovna kartica, na kojima su reči „20th Television” postavljene iznad reflektora, ostaće isti, samo što neće biti reči „century” i „fox”.. Nova imena i logotipi naših studija označavaju novi dan za „ABC Signature”, „20th Television” i „Touchstone Television” i istovremeno odaju počast njihovoj bogatoj istoriji i stvaralačkoj snazi kompanije Volt Dizni, kazao je predsednik televizijskih studija Krejg Hanegs.

Novi logo i grafika pojaviće se u novim epizodama ove TV kuće koje kreću od jeseni.

Stariji naslovi, koji su već emitovani, zadržaće nekadašnji logo i ime.

Dizni je ranije saopštio da je izbrisao „Foks” jer bi moglo biti zbunjujuće - naime, preostala imovina Foksa, kao što su „Foks zabava”, „Foks sport” i „Foks vesti”, deo su korporacije Foks, koja nema nikakve veze s Diznijem.

Dizni će preimenovati i druge TV studije.

„20th Century Fox” nastao je 1935. godine spajanjem kompanija „Twentieth Century Pictures” i „Fox Films”. Stvorili su neke od najpopularnijih i najomiljenijih filmova u istoriji Holivuda poput filmova „Ratovi zvezda”, „Umri muški”, „Sam kod kuće”, ali i serije, među kojima su i „Simpsonovi”.