Kada će radovi u kragujevačkom vrtiću „Bambi” biti gotovi niko ne zna, iako je rok za završetak rekonstrukcije objekta i centralne kuhinje istekao još 16. februara.

Jedino što se u ovom momentu zna je da do 1. septembra neće i da je uprava Predškolske ustanove „Nada Naumović” dobila nalog od gradske uprave da novu za školsku godinu organizuje rad u i dalje vanrednim okolnostima. 

- Predškolci će od septembra ići u u Osnovnu školu „Svetozar Marković”, dok će ostalih oko 160 mališana biti raspoređeni u vrtiće „Lane”, „Sunce” i „Đurđevak”, kaže Ivana Vukić, zamenica direktorka PU „Nada Naumović”.

Novinari portala Pressek dve nedelje su bezuspešno pokušavali da u gradskoj upravi dobiju odgovor o tome kada će radovi u vrtiću „Bambi” biti završeni. Na posletku je iz informativne službe ekipa Presseka upućena na upravu predškolske ustanove „pošto oni imaju sve informacije”.

Ivana Vukić, pak kaže da o roku za završetak radova u ustanovi ništa ne znaju, niti ih je iko o tome obavestio.

Rekonstrukcija vrtića „Bambi” u kome je smeštena i kompletna administracija predškolske ustanove, te  centralne kuhinje u kojoj se pripremaju obroci za decu cele predškolske ustanove počela je krajem avgusta 2018. godine.

Mališani su još od juna prošle godine razmešteni u tri vrtića, u kojima pojedine grupe sada imaju i preko četrdesetoro dece, zbog čega negoduju i vaspitači i roditelji.

- Van pameti je da u jednoj sobi bude smešteno po četrdesetoro dece. Zbog renoviranja kuhinje već godinu dana deca ručaju u 11 sati pre podne, a kad se probude, u vreme ručka, dobijaju neku voćku, kaže mama K. T.

Ni vaspitačima nije ništa lakše.

- Teško je raditi u ovakvim uslovima. Roditelji se sa pravom ljute, ali nije pravo to što iskaljuju bes na nama. Mi se zaista trudimo da u ovakvim okolnostima svoj posao radimo na najbolji mogući način, kaže jedna od vaspitačica u PU „Nada Naumović”.

U grupama u kojima ima više dece zbog preraspodele radi više vaspitača. Predškolska ustanova je za septembar napravila malo drugačiji raspored, odnosno izmešala grupe na drugačiji način.

Roditeljima, čija će deca od septembra ići u veće grupe nije pravo.

- Pre desetak dana, na roditeljskom sastanku, nam je rečeno da će od septembra u našoj grupi biti i deca iz vrtića „Bambi”, što prethodne godine nije bio slučaj. Pošto će grupa imati više od 40 dece, radiće tri vaspitača, što je u redu. Problem je, međutim,  što niko nije mogao da nam kaže dokle će to trajati, priča M.S.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđa da broj dece u vaspitnim gupama od tri do četiri godine bude 20, dok grupe dece starijeg uzrasta mogu imati 24, ako su u pitanju mešovite grupe broj dece od tri godine do polaska u školu je 20. U posebnim situacijama postoji mogućnost povećanja  broja za 20 odsto.

Zbog negodovanja roditelja nedavno se oglasilo se udruženje „300 Kragujevčana”. Oni su se obratili gradonačelniku Radomiru Nikoliću, ali i drugim gradskim funkcionerima sa zahtevom da se „hitno zakaže sastanak sa izvođačima radova i insistira na završetku radova do prvog septembra”, da se „objasni koji su to nepredviđeni razlozi pomerili rokove sa početka na kraj 2019. godine”, kao i da se „jasno definiše nov rok”.

Rekonstrukcija vrtića finansira se delimično sredstvima koje su grad Kragujevac i opštine Rača, Knić i Batočina dobile na javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Četiri opštine od države su lane dobile 62,6 miliona dinara, uz obavezu da 55,6 miliona obezbede iz svog budžeta.

Izvođači radova su „Sloga Construction” doo iz Kragujevca, kao i „Standard Invest Group” doo i „Almaks” doo iz Beograda.