Huawei oprema, u vrednosti od dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala Kragujevcu za Gradski data centar stigla je na carinu. To je potvrdio Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad.

- Do kraja meseca ili početkom oktobra, nakon carinjenja očekuje se da oprema stigne u Kragujevac i odmah krećemo sa implementacijom i primarnog i recovery sajta. Time se postavljaju temelji u digitalizaciji grada Kragujevca što predstavlja osnovu za razvoj Pametnog grada, rekao je Danilo Savić.

Lokalna samouprava će imati svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. U primarnom Data centru na jednom mestu biće smešteni i čuvani podaci svih građana Kragujevca, gradske uprave, svih javnih preduzeća i ustanova koje su u nadležnosti grada, a sve to obezbediće sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga.

- To znači da će se stvoriti infrastruktura za smeštanje velikih podataka koje ćemo moći da koristimo za razvoj veštačke inteligencije i razvoj pametnog grada radi bezbednijeg i kvalitetnijeg života građana, dodao je Savić.

Prema njegovim rečima, proces digitalizacije do sada najviše je implementiran u oblasti javnog prevoza, uvođenje eKg kartica, autobusa opremljenim video nadzorom, brojača saobraćaja, video nadzora na autobuskim stajalištima, postavljanje Wifi mreže. Instalacijom i puštanjem u rad Data centra stvoriće se kapaciteti i uslovi za postavljanje senzora za merenje buke, rasvete, zagađenosti vazduha i slično, sve ono što koncept Pametnog grada podrazumeva.

Gradski Data centar nalaziće se u ulici Save Kovačevića, nedaleko od zgrade Gradske uprave, rekao je Danilo Savić, član Gradskog veća i podsetio da se radovi na izgradnji Državnog data centra odvijaju u skladu sa planom i da se očekuje da budu završeni početkom jula sledeće godine.